muumikirjat ovat, voi veljet, maistuvan hyviä! olen lähiaikoina katsastanut myös perinteisiä tv-versioita muumilaakson tarinoista. ovathan ne hauskoja, en voi sitä kieltää, mutta niistä puuttuu kaikki se elämänviisaus mitä kirjoihin on sisällytettyinä. ovatko animaation tekijät ajatelleet etteivät lapset ymmärtäisi sitä filosofista ajattelua mitä jansson kirjoissaan viljelee vai muuten vain ovat ajatelleet jättää lähes kaiken olennaisen pois? mitenkä lapsi voisi oppia ajattelua mikäli kaikki ajattelu poistetaan jo valmiiksi kaikesta näkemästä?

tällä kertaa mieleeni upposi nuuskamuikkusen seuraava lausahdus:
Ei voi olla koskaan täysin vapaa, jos ihailee liikaa jotakuta. olen kenties ihmisenä sen kaltainen että alan ihailla helposti ihmisiä sen vuoksi että näen toisilla olevan sellaisia ominaisuuksia joita minäkin haluan. usein kehityksen moottorina onkin ollut terve kateus ja siitä seuraava tahto muutokseen. ehkä aikaisemmin tarvitsinkin kateuden mahdollistamaan muutoksen mutta tällä hetkellä tuntuu siltä että alan päästää irti tukijoistani ja tukijat uskaltavat päästää irti minusta (mikä on todella hienoa huomata). en tarvitse enää niin vahvasti hyväksyntää ja tukea muilta (vaikka tokihan edelleen sitä tarvitsen!) kuin aikaisemmin. siitä kenties onkin syntynyt uudenlainen vapauden- ja vastuuntunne. ihailemieni ihmisten kanssa olen nyt kyennyt pääsemään myös erilaiselle tasolle keskusteluissa. vuorovaikutuksesta on parhaimmillaan muodostunut kumppanuutta ja yhdessä ihmettelyä ja siitä seuraavaa aidompaa kohtaamista (vaikka toki edelleen on paljon opittavaa).

ehkä kuvaavaa aikuisuudessakin on lähikehityksen vyöhykkeen höydyntäminen samalla tavalla kuin lapsuudessa. aikuisena potentiaalin esiintuominen vain ehkä vaatii enemmän molemminpuolista luottamusta ja sen jälkeistä irrottamista. lapsena irrottaminen tapahtuu usein automaattisesti mutta aikuisena sen eteen täytyy tehdä töitä (tai minun ainakin!). potentiaalit vain oikein odottavat pääsyään käyttöön. aika hienoa jos näin todella on!

(hauskaa on myös huomata kuinka tutut teoriat alkavat laajentua pelkistä lapsuuden teorioista yleismaailmallisimmiksi teorioiksi, buenissimo. lisää sitä. nam.)