tänään juorutaan ja ihmetellään. tai minä juoruan.

olin eilen sijaisena. lapsoset olivat, noh, lapsosia. ilon aiheita ja samalla yksiä pain in the äässejä. suurin kipu perseessä olivat kuitenkin yllättäen muutamat opettajat. odotan aina yhtä innolla "oikeiden opettajien" reagointitapaa sijaisia kohtaan. toiset eivät katso edes silmiin ja päättävät kaiken sinun puolestasi aivan kuin et omaisi aivoja kun taas toiset ovat iloisia siitä, että olet tullut sijaiseksi ts. kohtelevat sijaista kuin ihmistä.

aivojen puutteen epäilijät ovat paljastuneet vähitellen itsenäisiksi kolmekymppisiksi naisiksi! naisilla on kaikkea. parisuhde, ulkonäkö, koulutus ja arvostettu asema opettajina. kaikessa itsenäisyydessään ja näennäisessä tasa-arvossaan nämä naiset ovat muuntuneet hirviöiksi. miehen tulee totella naista kaikessa ja miestä on totta kai lupa haukkua pienimmästäkin virheestä! joka päiväinen vallan asema koulii naisista pelottavia auktoriteettejä. lasten hallitsemisesta on pieni matka toisten hallitsemiseen. myös omat sijaisuusajat ja kokemukset unohtuvat samantien kun vakinainen pesti aukeaa. sijaiset ovat siitä hetkestä alkaen alamaisia. lupa on pönkittää omaa asemaansa ja kostaa omia sijaisuusaikaisia kokemuksia. hädän tullen kuitenkin soitetaan sijaisillekin, mutta vain hyötyajattelun vuoksi. nämä eivät hymyäkään puserra, eivät edes teennäistä. opettajat, nuo pyhimmistä pyhimmät madonnat (harvemmin michael jacksonit), osaavat kyllä manipuloinnin taidon, jos ketkä. (perkele, keksin juuri yhden mahdollisen graduaiheen!)

toista on kuitenkin keski-ikää lähenevät naiset, useimmiten jo äidit. rento ilme kasvoilla he toivottavat sijaiset (useimmiten) tervetulleiksi, jaksavat neuvoa ja opastaa. heidän kanssaan on helppo jutella. heistä huokuu oman asemansa realistinen tajuaminen ja elämän merkityksellisten asioiden oivaltaminen. tai ehkä se olen vain minä, joka tulee toimeen keski-ikäisten kanssa eikä paskanjauhantaa harrastavien kolmekymppisten naisten kanssa, joiden tärkeimmät puheenaiheet ovat bilettäminen, kolmenkympin kriisi sekä lasten ja miesten haukkuminen. sanon ei kiitos tuolle auktoriteettilöyhkälle ja arvostetulle smalltalk-taidolle.

t. katkera "vain sijainen" (joka oikeasti nauraa kyseisten henkilöiden käytökselle)