helsinki tuntuu tällä hetkellä enemmän kodilta kuin mikään muu. vaikka palasin uuteen korkkaamattomaan huoneeseenikin, tuntui se silti kodilta. silmä lepäsi heti helsingin katukuvassa ja tasaisessa maisemassa. kaikki tuntuu tutulta, vaikka moni paikka onkin vielä tutkimatta.

viikonloppuna opiskelukaupunkini tuntui vieraalta. en muistanut missä mitäkin sijaitsee. oikeasti. olin täysin unohtanut kaiken sen mitä takanani on. keskisuomalainen maisemakaan ei tuntunut enää omalta. kävely asuntoni ohitse aiheutti vain kummastusta. ei siellä ole sydäntä eikä se tunnu kodilta.

kuitenkin käynti menneessä teki myös hyvää. kaupungin pystyi näkemään uudesta näkökulmasta. minun oli helppo arvioida mitä siinä kaupungissa on hyvää ja mikä huonoa. tiedän nyt mitä siltä kaupungilta haluan. en ole vielä löytänyt sen kaupungin sydäntä, mutta tiedän sen olevan siellä. ystävät ovat toki siellä arvokasta, mutta itse kaupungin sydän on vielä löytämättä. ja mikä minua oikeastaan enää estää sitä etsimästä. uskallan kenties hypätä syvemmälle nyt kun olen katsonut kunnolla muualle. ehkä sillekin kaupungille tulee antaa vielä mahdollisuus, mutta uudesta näkökulmasta.

samalla tavalla alan vasta ymmärtää sen miten itseäänkin tulisi kyetä katsomaan joskus ulkopuolelta. sisäpuolelta katsominen näyttää itsestä vain rajatun näkökulman. toki näkökulma tulee aina olemaan rajattu, mutta ulkopuolelta katsominen laajentaisi minuutta - luultavasti parempaan suuntaan. itsensä ulkopuolelta arviointi onnistuukin jo hetkittäen mutta ei tarpeeksi hyvin. ehkä se kuitenkin on ainoa keino laajentaa tietoisuutta elämästä ja itsestään. enkä näe elämää elämisen arvoisena ellen voi kehittyä eteenpäin ja tonkia syvemmältä.

paluu menneeseen auttoi myös näkemään kuinka paljon olen mennyt eteenpäin kahdessa kuukaudessa. tuntuu että ihmisen määrittämä aika ei ole millään tavalla olennaista vaan jokin muu aika, jokin henkinen aika. sitä aikaa ei kai voi nähdä muut kuin minä. ymmärtää voivat toiset onneksi yrittää. hienointa onkin kun huomaa toisen näkevän aidosti muutoksen vaikutukset ja kannustaa eteenpäin. kannustaa hyppäämään ja kokeilemaan. pitäisi opetella näkemään muidenkin eteenpäin menemiset tarkemmin, jotta osaisi tukea oikealla tavalla. oppisi näkemään, missä toisen tie kulkee.