pakollinen poliittinen lausunto, lyhyt sellainen.

petyin suunnattomasti rallien aikaan järjestettyyn kadunvaltausjuhlaan. itsessään juhlassa ei ollut mitään vikaa. rentoa tunnelmaa, hienoja ihmisiä ja luovuutta vapaassa tilassa eli kaikkea sitä, minkä vuoksi ihmiset haluavatkin vallata tilaa. tapahtuman tarkoitus on mitä mainioin ja tärkeä.

tapahtumasta osallistujille jäi käteen varmasti hyvää mieltä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, mutta mitä ulkopuolinen näki tapahtumassa? (liian) kovalla soitettua musiikkia, nuoria kapinallisia ja perusteetonta vastustusta? poliisit valvomassa liikennettä vallatun kadun päissä ei myöskään tuonut katukuvaan kovin turvallista ilmettä vaikka tapahtuma oli ennen kaikkea rauhanomainen. monien ohikulkijoiden kommentit kuuluivatkin: "että ne jaksaa", "just joo taas", "oletteko ajatelleet vanhuksia, kun he joutuvat kuulemaan tätä musiikkia viereisissä taloissa koko päivän"...

mielenilmauksen tarkoitus on saada ihmiset ajattelemaan. suurin osa mielenilmauksen näkijöistä ei varmasti ajattelut paljoakaan itse mielenilmauksen tarkoitusta. mikäli ihmisiä halutaan herättää normaalin arkipäivän piilevistä tavanomaisuuksista, lienee tiedon levittäminen tehokkaampaa ja erilaisten kokemusten järjestäminen muillekin kuin mielenilmauksen järjestäjille. en nähnyt kenenkään juttelevan ohikulkijoille tapahtuman tarkoituksesta enkä myöskään nähnyt banderolleissa järkeviä kommentteja. "rallit=perseestä" ei minun korviini kuulosta kovin perustellulta ja ihmisiin vetoavalta kirjoitukselta. pointti selvä ja yksinkertainen, eihän siinä mitään, mutta onko kukaan ajatellut miten ihmiset vastaanottavat kyseisen lausahduksen ja minkälainen maine lapsenomaisesta kommentoinnista syntyy?

jonkin aikaa sitten luin keskisuomalaisen mielipideosastolta keski-ikäisen miehen kirjoituksen rallien haitoista ja kertomuksen siitä, kuinka hän ei pidä tästä kansanjuhlasta. uskon sen vaikuttaneen ihmisiin enemmän kuin kadunvaltausjuhlan. uskoisin monen vastustavan ralleja ja autourheilua ja kannattavan autotonta tilaa kaupunkeihin, mutta pienelle vähemmistölle tarkoitettu juhlallisuus ei saa muiden mielipiteitä esille kuin "nuorten kapinallisten". kuinka moni demokraattiseen vaikutustapaan (ts. passiivisuuteen) tottunut keski-ikäinen tai nuorikaan on valmis lähtemään mukaan riekkuloimaan kaduille vaikka kuinka olisi sanoman takana? kaiken lisäksi sain lukea myöhemmin lehdestä, ettei mielenilmauksesta oltu tehty virallista ilmoitusta viranomaisille. syyteen nostamista harkitaan. kiitos järjestäjille kun sain osallistua laittomaan toimintaan tietämättäni.

kunnioitettavaa yritystä ja ihailtavaa innostusta. juuri sellaista valtioissa kaivataankin, mutta voisivatko ajattelevat yksilöt ajatella joskus vielä hieman laajemmin? harmittaa nähdä hyvän idean hautautuvan kömpelön toteutuksen alle.