ilostuin tänään hirmuisesti huomatessani ajatteluni taas laajenneen yhden piirun verran. ajattelussa minua kiehtoo mielikuva kivestä, joka heitetään järveen. suuri järistys vedenpinnassa, jonka jälkeen rengasmainen kuvio laajenee kehinä kohti suurempia kokonaisuuksia. sellaista ajattelun tulisi olla ja kenties myös elämän (joka yhtyy lopulta rauhoittuen takaisin kokonaisuuteen?!).

ilahtuminen ajatusmallien laajenemisesta liittyi maapalloon ja siihen miten ihminen sitä kuluttaa. aluksi maailman olojen parantaminen alkoi omista teoista. ensin pieniä tekoja ja vähitellen suurempia. ei elä vieläkään täydellisen eettistä elämäntapaa mutta eettisempää kuin kuitenkin keskimääräinen elintapa. ajattelin omien elinolojen parantamisen riittävän, mutta ei se riitä millään tapaa. laajempi elinolojen parantaminen vaatisi - tsadaaaam - politiikkaa!

olen ollut vime aikoina hillittömän kiinnostunut politiikasta (eikä johdu edes tekstiviestikohusta. toim. huom.). harmittaa kun en ole aikaisemmin ollut kiinnostunut siitä millään tasolla. ajattelin sen olevan toimintaa, joka ei liity kovinkaan paljoa minuun, vaikka nimenomaan minuunhan se vaikuttaa, koko ajan. kenties koulutus ei ole aivan osunut taaskaan aivan ytimeen tavoitteissaan ja yhteiskuntaopeissaan (kannatushurraushuudot kriittiselle pedagogiikalle, jota aion viljellä tulevassa työssäni). toinen vaihtoehto olisi kenties se, että kiinnostuminen politiikasta ja yleisiin oloihin vaikuttamisesta vaati ensin jonkinlaisen irrottautumisen täydestä itsekkyydestä ja siitä seuraavasta sokeudesta. mitä enemmän irrotan energiaa oman itsen paapomisesta, sitä enemmän minulla on energiaa katsoa ympärilleni.

oli syy mikä hyvänsä, seuraava tavoitteeni olisikin ottaa selvää politiikasta, niin suomen kuin maailmanlaajuisestakin. mielenkiintoisinta siinä tällä hetkellä lienee se, miten pieni ihminen saa äänensä kuuluviin. mitä täytyy tehdä, jotta sanomasi olisi uskottavaa? miten tulisi puhua ja miten rakenteisiin voisi vaikuttaa? kuinka monta sormea tulee antaa kieroudelle, jotta saisit valtaa kertoaksesi asiasi? aikaisemmin ajattelin rehellisyyden ja vilpittömän hyvän tahdon tuovan muutoksen, mutta kenties joskus täytyy osata vakuuttaa ihmiset muillakin tavoilla, likaiseen peliin kun joutuu mukaan.

kenties mahdoton ja loputon tehtävä, mutta haluan tietää miten tätä maailmaa oikeastaan pyöritetäänkään ja ehkä itsekin haluan vaikuttaa sen pyörittämiseen. kihisen innosta!